Želim postati prijateljica sebi, a onda ću biti dobra i tebi

Promatrajući svijet oko sebe kao da sebe ni ne vidim. Je li vam to poznato?

Nisam svjesna da ne vidim sebe.

Odlično zamjećujem stvari kod drugih, vidim i čujem i ono što nije rečeno.

Sposobna sam dovršiti rečenicu i zaista znati što je drugi htio reći iako možda niti on sam to ne zna.

 

Sve dok se ne ugledam u ogledalu… O, pa to sam ja!

Nije zapravo jednostavno promatrati sebe, pa lakše je gledati druge.

Nekako nam je sve kao na pladnju. Sve nam je jasno kod drugih. Znam točno što bih ja učinila i kako bi to trebalo riješiti. Ne razumijem zašto se ona oblači baš tako, kad joj uopće to ne stoji, a novaca ima. Bilo bi dobro da se konkretnije pobrine o obitelji.

Čemu se trudi kad je ionako ne slušaju što im govori?

Brojna su procjenjivanja i ocjenjivanja dok gledamo druge.

 

Promatrajući druge volim im davati sugestije i prijedloge, čak i kad me nisu za to pitali. No, uvijek su moji komentari dobronamjerni.

 

I sve to činim do određenog trenutka, do neke situacije kad počinjem živjeti svoj život. Sve što sam dotad vidjela na drugima, tada počnem gledati i prepoznavati na sebi.

Pa gle čuda, puno je posla tu, a i nije naročito zabavno! Zapravo izuzetno je zahtjevno prvo prihvatiti da to što vidim tako i jest. Nakon toga nastaviti gledati i zaista se suočiti s brojnim situacijama. Pravim popis, to do lista je poprilično dugačka.

Važno je odrediti prioritete, osvijestiti potrebe, prednosti i slabosti. Uvidjeti realne mogućnosti i slabe karike. Prepoznati svoju osobnost i želje te definirati svrhu postojanja.

 

Procijeniti važnost svojih slabosti te pronaći rješenje kako ih unaprijediti.

Nositi se sa svime time i istovremeno rasti. Učiti, nadopunjavati rupe, ojačati slabe karike, isticati prednosti i koristiti sve postojeće vještine i znanja.

 

Kada pogled skrenemo u svoje dvorište, dobivamo potpuno drugu percepciju svijeta i života. Naši se prioriteti preslože i zapravo je sve vrlo jasno ako to želimo i vidjeti.

 

Nitko nije rekao da je lako, ali znam da je vrijedno truda!

Upoznati sebe, učiniti se vlastitom prijateljicom i biti osoba s kojom se želim družiti.

IML

 

Leave a Reply